Ευεξία και Υγεία - Ολιστική Ζωή
Share on Facebook
Share on LinkedIn

ΤΑ ΩΜΕΓΑ-6 ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Εάν η λέξη “λίπος” σας τρομοκρατεί, διαβάστε την είδηση που ακολουθεί. Μια νέα μελέτη έδειξε πως τα λίγα λιπαρά στη διατροφή δεν αποτελούν στην πραγματικότητα προστασία για την καρδιά. Αυτό που πρέπει κάποιος να φροντίζει είναι τρώει τα «καλά» λίπη και όχι να αποφεύγει το διατροφικό λίπος γενικά. Το θέμα δεν είναι τόσο το να αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη αλλά να βάλετε στην διατροφή σας τα ωμέγα-6 λιπαρά, τα ωμέγα-3 λιπαρά και το μονοακόρεστο λίπος. Η νέα μελέτη  μάλιστα έδειξε ότι ωμέγα-6 λιπαρά είναι τα καλύτερα, κάτι που αποτελεί έκπληξη αφού μέχρι τώρα ξέρουμε ότι μόνο τα ωμέγα-3 προστατεύουν ουσιαστικά την καρδιά, ενώ το μονοακόρεστο λίπος βοηθάει στην “ισορροπία των λιπών”.

Πρόκειται μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη στεφανιαία νόσο που έχουν διεξαχθεί ποτέ, καθώς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέλυσαν τα διαιτολόγια 25.000 Βρετανών ηλικίας 40-79 ετών.

Ωωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς απλώς περιόριζαν τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή τους, προστατεύονταν από την καρδιοπάθεια πολύ λιγότερο απ’ ότι εκείνοι που φρόντιζαν να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως αβοκάντο, αυγά, πουλερικά, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο και ξηρούς καρπούς.  Οι ερευνητές λένε πως αυτό σημαίνει ότι η «ισορροπία των λιπών» στη διατροφή είναι το κλειδί για την πρόληψη της κυριότερης αιτίας θανάτου στη Δύση.

Και προσθέτουν πως ναι μεν είναι σωστή η ισχύουσα σύσταση «για γερή καρδιά, να τρώτε λιγότερα κορεσμένα λίπη» αλλά ανεπαρκής, διότι δεν συνιστά στον κόσμο τι να τρώει στη θέση τους.

Στη μελέτη, οι εθελοντές που αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, επειδή έτρωγαν πολλά κορεσμένα λίπη (υπάρχουν κυρίως στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά), είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια.

Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από άλλους σημαντικούς «εχθρούς» της καρδιάς, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους εθελοντές τους στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και τους παρακολούθησαν επί 13 χρόνια κατά μέσον όρο, καταγράφοντας τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στο αίμα τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Κέι-Τι Κω, καθηγήτρια Κλινικής Γεροντολογίας στο Κολέγιο Caius του Κέιμπριτζ, εξήγησε πως τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα πράγματα όσον αφορά τα λίπη και την καρδιολογική υγεία δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε. «Ανακαλύψαμε πως πρέπει να γίνεται αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών από πολυακόρεστα και κυρίως ωμέγα-6 για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας», είπε.

Πηγή:  healthyliving.gr