Σπιρουλινα

Κύριο Συστατικό: Πρωτεΐνη, Βιταμίνες

Γεωγραφικη Εξαπλωση

Η Σπιρουλίνα είναι ένα φωτοσυνθετικό κυανοβακτήριο ελικοειδούς σχήματος που ανήκει στο γένος Arthrospira. Τα πιο κοινά είδη είναι τα platensis και maxima, με το δεύτερο να είναι κατανεμημένο κυρίως σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Ν. Αμερικής. Ο όρος Σπιρουλίνα προκύπτει από την αρχική κατάταξή της στο ομώνυμο γένος, όνομα που χρησιμοποιείται ακόμα για παραδοσιακούς και πρακτικούς λόγους (Vonshak, 1997).

Ιστορικα Στοιχεια

Η Σπιρουλίνα καλλιεργείται σε όλον τον κόσμο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος γύρω από αυτην για τη μεγάλη διατροφική της αξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελει, εξαιρώντας την Άπω Ανατολή, το μοναδικό καταγεγραμμένο μικροοργανισμό που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως τροφή από ανθρώπους. Μέσα στα χρόνια, δύο πληθυσμοί με απόσταση 10.000 χιλιομέτρων μεταξύ τους, ιθαγενείς του Μεξικό στην Αμερική και του Τσαντ στης Αφρική, ανακάλυψαν ανεξάρτητα σε λίμνες και εκμεταλλεύτηκαν το μικροσκοπικό αυτό ‘φύκος’, εκτιμώντας την υψηλή διατροφική του αξία (Ciferri, 1983).

Χρησεις Στην Θεραπευτικη

Το 1988 η Σπιρουλίνα χαρακτηρίστηκε σε αποχαρακτηρισμένη έκθεση της NASA ως ικανή να χρησιμοποιηθεί στο Ελεγχόμενο Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Ζωής (CELSS) των διαστημοπλοίων ως τροφή του πληρώματος. Στην ίδια έκθεση, επιβεβαιώθηκε η πολύ υψηλή διατροφική αξία του μικροοργανισμού αυτού, αναφέροντας την υψηλή περιεκτικότητα σε Βιταμίνες Β, και κυρίως Β12, Βιταμίνη Α κ.α. (Tadros & MacElroy, 1988).

Φυτοχημικη Συσταση

Το 70% της ξηρής μάζας της Σπιρουλίνας αποτελείται από πρωτεΐνες, αποτελώντας μία από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές πρωτεΐνών. Η ποιότητα των πρωτεϊνών είναι ανάμεσα στις καλύτερες του φυτικού βασιλείου (Ciferri, 1983) ενώ περιέχει επιπλέον πολλές βιταμίνες και άλλους θρεπτικούς παράγοντες.

Article Source
  • Ciferri, O. (1983). Spirulina, the Edible Microorganism. Microbiological Reviews, 47, 551-578.
  • Tadros, M. G., & MacElroy, R. D. (1988). Characterization of Spirulina Biomass for CELSS Diet Potential. NASA.
  • Vonshak, A. (Ed.). (1997). Spirulina platensis (Arthrospira): Physiology, Cell-biology and Biotechnology. Taylor&Francis.

Παρομοια Προϊοντα

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για ενημερώσεις και προωθητικές ενέργειες της SUPERFOODS® newsletter